Saturday, March 29, 2008

Ugyanúgy fejlődnek a robotok, mint az emberek, csak gyorsabban

Fél évszázad alatt elérheti a robotok intelligenciája az emberekét, nyilatkozta Hans Moravec robotkutató, a Carnegie Mellon University robotintézetének alapítója és kutatója.
Moravec szerint a robotok szellemi képességei és viselkedésmintái 2010-re a kisebb hüllők, 2015-re a békák, 2020-ra a nagyobbfajta hüllők, 2030-ra pedig a kisebbfajta emlősök szintjét érik el. Mindezek a robotok inflixibilis viselkedést mutatnak, azaz nem képesek alkalmazkodni, csak a számára ismert és megfelelő körülmények között. Alkalmazkodni csak 2030 körül várható "második generációs" robotok tudnak majd környezetükhöz, az őket megelőző, úgynevezett "univerzális robotok" gyakorlatilag csak robotszolgák lesznek, akik előre betáplált programok révén tudják majd az emberek egyszerűbb munkáit ellátni.
A második generációs robotok emlősszintű agyuknak és kognitív képességeiknek köszönhetően képesek lesznek alkalmazkodni, az őket követő modellek pedig fizikai, kulturális és pszichológiai modelleket építenek fel ismeretanyagukból, illetve az emberekhez leghasonlóbb negyedik generáció pedig olyan világmodellt alkot magában, amely ismeretei szerint ítéli meg a világot, valamint képes teljesen absztrakt gondolatokat is alkotni.
Forrás: hvg

No comments: